Diaľničiari už spustili súťaž na elektronické známky

17.01.2014 Bratislava

Bratislava 17. januára (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) už spustila súťaž na komplexnú službu výberu, evidencie a kontroly elektronických diaľničných známok. Predpokladá pritom, že hodnota zákazky by mala byť 35 miliónov eur bez dani z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z oznámenia o začatí tendra, ktoré je zverejnené vo vestníku verejného obstarávania.

Elektronické diaľničné známky by sa mali na Slovensku zaviesť od januára 2015. Generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš ešte v decembri minulého roku uviedol, že táto odhadovaná cena je hornou hranicou. "Súťažou očakávame, že sa cena stlačí nižšie," doplnil Gajdoš.

Diaľničiari predpokladajú, že výber, evidencia a kontrola úhrady diaľničných známok bude dosahovať ročné objemy viac ako 50 miliónov eur bez DPH. Elektronické diaľničné známky by mali zhruba o rok nahradiť súčasné papierové nálepky, ktorými vodiči áut do 3,5 tony platia za jazdu po spoplatnených cestách. Vodiči budú mať aj v novom systéme k dispozícii desaťdňové, mesačné a ročné nálepky.

Nový elektronický systém predaja má podľa ministerstva dopravy priniesť vyšší komfort a širší spôsob nákupu diaľničných známok. Zároveň by sa už nemali vyskytovať také obmedzenia pri kontrole nálepiek políciou. Napríklad, keď sa spomaľovala doprava a tvorili sa kolóny.

Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky budú musieť vodiči uviesť údaje o krajine registrácie auta, evidenčné číslo či typ auta a začiatok platnosti známky do elektronického systému. Za elektronickú známku budú môcť zaplatiť na predajných miestach v hotovosti, platobnou kartou i cez internetový portál.
 

Vyberte región